Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı

Bulaşıcı Hastalıklar Birimi

Birim Sorumlusu 

Uzm. Dr. Nilüfer AYDOĞAN 
Bulaşıcı Hastalıklar Birimi 


Birim Personeli 

NİGAR HANCIEBE
MUSTAFA ÖZCANSAĞLIK MEMURU
GÖKHAN TÜMERSAĞLIK MEMURU
RIDVAN ATICIHEMŞİRE
ÖZGE SERAP KAMAŞHEMŞİRE
SETENAY ÖZERHEMŞİRE
DUYGU AKGÜL AKDERESAĞLIK TEKNİKERİ (TIBBİ SEKRETER)
GÜZİDE KALYONCUTIBBİ SEKRETER
AZİZ AKALINŞÖFÖR

 



Birim Görevleri 

1. Bulaşıcı, zoonotik ve vektörel hastalıklar ile ilgili Bakanlık tarafından belirlenen eliminasyon, eradikasyon ve kontrol programlarına yönelik faaliyetleri yürütmek.
2. Bu hastalıklarla ilgili sürveyans çalışmalarını yürütmek ve yıllık sürveyans değerlendirme raporlarını hazırlamak.
3. Hastalıkların ihbar ve bildirimine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
4. Oluşabilecek salgınlara karşı korunma ve kontrol önlemlerini almak.
5. Gerekli durumlarda saha çalışması planlamak ve yürütmek.
6. Halka ve sağlık personeline yönelik eğitim programları ve materyallerin geliştirilmesini sağlamak, halka ve sağlık personeline yönelik farkındalık çalışmaları yürütmek.
7. Bakanlıkça belirlenen hastalıkların tedavisi ve halk sağlığını koruma amacına yönelik gerekli ilaç ve malzeme ihtiyacını belirlemek, temin edilmesini ve dağıtılmasını sağlamak, malzemelerin envanter kayıtlarını tutmak.
8. Ani gelişen halk sağlığı tehditlerini ortadan kaldırmaya ve/veya azaltmaya yönelik hazırlıklılık, erken tespit, olay, müdahale,  normale dönme/iyileştirme süreçlerini müdürlük ilgili birimleri ve ildeki kurum ve kuruluşlarla koordinasyon  içinde yürütmek.
9. Hastalıkların  korunma  ve kontrolüne  yönelik  kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve koordineli olarak çalışmak.
10. Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
11. Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında bağışıklama hizmetlerinin yürütülmesi için insan gücü, araç-gereç, aşı, antiserum, enjektör vb. ihtiyaçların planlaması ile soğuk zincir şartlarında birimlere ulaştırılmasını sağlamak.
12. Aşı ile önlenebilen hastalıklara yönelik iş ve işlemleri yürütmek.
13. Aşı sonrası istenmeyen etki izleme sistemini kurmak ve takip etmek.
14. Aşılama hızlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması faaliyetlerini yürütmek.
15. GBP kapsamındaki hastalıkların sürveyansını yürütmek.
16. GBP kapsamındaki hastalık salgınlarının kontrolüne yönelik faaliyetleri yürütmek.
17. GBP kapsamındaki programlara yönelik eğitim faaliyetlerini yürütmek.
18. Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu  eğitimlerin  gerçekleştirilmesini sağlamak.
19. İlindeki tüberküloz kontrol hizmetleriyle ilgili bütün çalışmaları Bakanlıkça görevlendirilen tüberküloz il koordinatörünün sorumluluğunda yürütmek,
20. Sağlık kuruluşları tarafından yapılan tüberküloz bildirimlerini takip etmek, kayıtlarını tutmak, fılyasyon çalışmalarını yapmak, hastaların dispanserlerde kayıt, tedavi ve takibinin yürütülmesini sağlamak.
21. Tüberküloz aktif sürveyans çalışmalarını yürütmek/yürütülmesini sağlamak,
22. Uluslararası bildirimi yapılan tüberküloz hasta ve temaslılarının takibini yapmak, sonuçlarını raporlandırmak.
23. Tüberküloz hastalarının ve temaslılarııun kullanımı için Bakanlıktan gönderilen ilaç ve malzemelerin planlaması, temini, stok yönetimi, depolama ve dağıtımı ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve takip etmek.
24. Tüberküloz hastalarının tedavisinin doğrudan gözetimli tedavi (DGT) ile yapılmasını sağlamak, video gözetimli tedavi için ihtiyaç duyulan cihaz ve hat temini için çalışmaları yürütmek,  DGT'nin  kontrol, takip  ve denetimini yapmak.
25. Tüberküloz Dispanseri Birimlerine hasta takibi, DGT, ilaç ikmali vb. kullanılmak üzere araç temin edilmesi amacıyla yıllık ve aylık planlamaları yapmak ve yürütülmesini sağlamak,
26. Tüberküloz kontrol hizmetlerinde çalışan hekim ve sağlık personelinin  Bakanlıkça verilen tüberküloz eğitimlerine katılmasını sağlamak.
27. Tüberküloz hastalarının ve temaslılarının, tanı, tedavi ve izlenmesi amacıyla ihtiyaç duyulan röntgen, laboratuvar ve diğer tanı hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak için gerekli planlama  ve  çalışmaların  yürütülmesini sağlamak.
28. Tüberküloz konusunda sağlık personeli , hasta ve hasta yakınlarına yönelik olarak belli aralıklarla eğitim programları düzenlemek veya düzenlenmesini sağlamak, Verem Haftası ve Dünya Tüberküloz Günü etkinlikleri çalışmalarını yürütmek.
29. İl Tüberküloz Kontrol Kurulunun mevzuata uygun şekilde toplanmasını sağlamak, alınan kararların uygulanması ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
30. Uyumsuz ve kayıp hastalarla ilgili mevzuata uygun olarak iş ve işlemleri   yürütmek, yürütülmesini sağlamak.
31. Mobil tarama hizmetlerini planlamak, yürütmek, sonuçlandırılmasını sağlamak ve raporlandırmak.
32. Görev  ve  sorumluluk  alanıyla  ilgili  konularda  veri  toplamak,  bu  verilerin  analiz ve raporlama çalışmalarını yapmak ve/veya yaptırmak .
33. Tüberkülozlu hasta dosyalarını, koruma dosyalarını, tüberkülozlu hasta kayıt defterini, dijital röntgen filmlerini, ilaçla koruma defterini ve mobil tarama ekiplerinin çalışmaları ile ilgili dokümanlarını süresiz olarak saklanmasını sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan arşiv ve depolama çalışmalarını yürütmek/yürütülmesini sağlamak.
34. Tüberküloz hastalarına yönelik psiko-sosyal , ayni ve nakdi yardımlarla ilgili çalışmaların yürütülmesini sağlamak.
35. Görev alanına giren CİMER ve SABİM başvurularını değerlendirmek ve sonuçlandırmak.
36. Tüberküloz kontrolüne yönelik yürütülen çalışmalarda; ilgili birim, kurum ve kuruluşlarla her türlü  iş birliğini yapmak.
37. İl Sağlık Müdürü tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.


Birim Dokümanları 


SAHA REHBERLERİ VE  GENELGELER
Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png
Aşı İle Önlenebilir İnvaziv Bakteriyel Hastalıkların Sürveyansı Rehberi Aşı Sonrası İstenmeyen Etkiler (ASİE) Genelgesi 2023   Batı Nil Virüsü Vaka Yönetim Rehberi 2022 Boğmaca Saha Rehberi 2003
 Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png
  Bulaşıcı Hastalıklar ile Mücadele Rehberi Genelgesi 11.2017 COVID-19 Sars-Cov-2 Enfeksiyonu Rehberi 14.04.2020 GBP Genelgesi 2009 HIV AIDS Tanı Tedavi Rehberi 2019
 Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.pngBakanlık_LOGO.png  Bakanlık_LOGO.png
HSGM Salgın Kararı Verme Rehberi Nisan 2023  Kızamık Eliminasyon Programı KKKA Resimli Eğitim Rehberi Kuduz Profilaksi Rehberi 2019
 Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png
Kutanöz Leishmaniasis Genelgesi 24.10.2003 M-ÇİÇEĞİ (MPOX) REHBERİ Salgın Şüphesi Durumunda Salgın Kararı Verme Rehberi Nisan 2023 Sıtma Saha Rehberi
 Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png
 Sıtma Vaka Yönetim Rehberi 2019  Tüberküloz Tanı ve Tedavi Rehberi 2019 Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı 2018-2023  Zika Virüs Hastalığı Rehberleri
 Bakanlık_LOGO.png   
Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı    
 


FORMLAR 
Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png 
AFP Vaka Bildirim ve Laboratuvar İstem FormuAşı Değişikliği Bildirim Formu Batı Nil Virüs Enfeksiyonları Laboratuvar İstem ve Vaka Bilgi Formu Boğmaca Laboratuvar İnceleme İstek Formu 
 Bakanlık_LOGO.pngBakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png 
Ebola Virüs Hastalığı Vaka Bildirim Formu Ek-3_ASIE Bildirim ve Inceleme Formu  Ek-7 ASİE Vaka İnceleme Bilgi FormuForm 018C Zehirlenme Vaka Bildirim Formu
Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png 
 Hanta Virus Analiz İstem Formu HIV FormuHIV İlaç Direnç Testi Formu Kızamık EK2
Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png 
KIZAMIK Vaka Formu EK1 Kuduz Ası KartıKuduz Bilgilendirme Formu Kuduz Örnek Gönderim Formu
Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png 
Kuduz Riskli Temas Aylık İzlem Formu  Kuduz Riskli Temas Vaka Inceleme Formu Salgın Örnek Gönderim Formu Sıta Epidiyolojik İnceleme Formu
 Bakanlık_LOGO.png Bakanlık_LOGO.png  
TBC Filyasyon Formu Tüberküloz Temaslı Bilgi Notu  



25 Ekim 2024