AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ DAHA ÇOK GÜÇLENECEK
26 Kasım 2024

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kayhan Özdemir, yeni aile hekimliği yönetmeliği kapsamında sağlık hizmetlerinde etkinliğin artacağını belirterek, aile hekimlerinin istediği ilaçları yazamayacağı, maaşlarının kesileceği, hastaların  hastaneye başvurularının kısıtlandığı yönündeki iddialara açıklık getirdi. 

Yönetmelik memnun edecek
Sağlık Bakanlığının yeni aile hekimliği sistemiyle ilgili bilgileri doğrultusunda değerlendirmede bulunan Müdür Özdemir, “Bakanlığımızın yönetmeliği kapsamında vatandaşımızın sağlığa erişim anlamında ilk kapısı aile hekimi olması ilk önceliktir. Buradaki hedef sağlık hizmetleri sistemi içerisinde aile hekimliğinin daha işlevsel hale getirilmesidir. 
Bizim meselemiz, aile hekimliği sistemimizin etkinlik ve verimliliğini nasıl artırabiliriz, meselesidir. İlerleyen süreçte görülecek ki, bu yönetmelik, sonuçları itibariyle eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı ve sağlık çalışanlarımızı memnun edecektir” dedi. 

Akılcı ilaç kullanımına teşvik
“Aile hekimleri bundan sonra ilaç yazamayacak, yazarsa maaşlarından kesinti yapılacak” gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığına vurgu yapan Özdemir, “Bakanımızın ifadeleriyle; Türkiye’de bin kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım miktarı, OECD ortalamasından 2,5 kat daha yüksektir. Gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı, küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine asla müdahale etmiyor; ilaç yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor. Burada asıl amaç, akılcı ilaç uygulamalarının teşvik edilmesidir. Aile hekimleri ilaçlarını istedikleri gibi yazabilir. Bu noktada yeni yönetmelikte yer alan düzenlemelerle aile hekimlerimizin akılcı ilaç kullanımı teşvik edilmektedir” dedi. 

Hekim ve hasta bağı güçlenecek
Diğer bir yanıltıcı iddia olan ‘Vatandaşın aile hekimine başvurmadan hastaneye giderse, aile hekiminin maaşı kesileceği’ konusuna olduğuna vurgu yapan Müdür Özdemir, “Vatandaşların hastaneye gitmelerini engellemediği gibi bu nedenle aile hekimlerinin maaşında kesintiye de gidilmiyor. Burada da ilave bir teşvik getirildi. Aile hekimimize kayıtlı nüfusun, bir önceki döneme göre hastaneye başvuru oranı düşerse, veya aynı kalsa dahi, aile hekimine ilave bir teşvik ödemesi yapılacak. Zaten aile hekimleri kayıtlı nüfusunun sağlığı korunacağı için bu teşvik ödemesini tüm hekimleri kapsayacak. Bu süreci desteklemek için de aile hekimleri kendi hastalarına gereken hallerde hastanelerden öncelikli randevu alabilir hale getirilecek.
Burada amaç, aile hekimi ile kayıtlı nüfus arasındaki bağın güçlendirilmesidir” dedi.

Memnuniyet oranına bakılacak 
‘Hasta memnuniyet oranının, aile hekiminin maaşında kesintiye neden olacağı’ yönündeki bir diğer yanıltıcı algıya da açıklık getiren Müdür “İlimizdeki tüm aile hekimlerinin hasta memnuniyet ortalamasının üzerinde memnuniyet oranına sahip olan aile hekimlerimize aylık ilave teşvik ödemesi yapılmasının önünü açıldı.  Bu değerlendirme her ay yapılabilecek. Bir ay, ilave teşvik ödemesi alamayan aile hekimi, diğer ay hasta memnuniyetini arttırarak yeni bir ilave ödeme alma imkânına her zaman sahip olabilecek” dedi. 

Hekimlere teşvik ödemesi yapılacak
Yönetmelik kapsamında aile hekimlerinin ekonomik koşullarının da iyileştirildiğini açıklayan Özdemir, "Eskiden teşvik ödemesi için bir hekimin günlük en az 76 hasta görmesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle bu sayı düştü. Artık 3 bin kayıtlı nüfusu olan bir aile hekimi, günde 48 hasta bakarak maksimum teşvik ödemesini alabilecek." dedi. 

Kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın ve yaşlılarımızın takibi
Son olarak, düzenlemelerin hasta memnuniyeti ve halk sağlığına yönelik önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Özdemir, özellikle kronik hastalıkların ve yaşlı bireylerin takibinin daha etkin yapılacağını ifade etti.