Öğütlü'den Sigara Bırakma Polikliniklerine Davet

Güncelleme Tarihi: 02/11/2017

sağlık müdürü.JPG

İl Sağlık Müdürü Doç.Dr.Aziz Öğütlü, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza çağrıda bulundu.
Öğütlü, sigara, nargile ve benzeri tütün ürünlerinin çok yaygın bir bağımlılık şekli olduğunu belirtti. Tütün ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Öğütlü, bağımlılığın dünyada ve ülkemizde önlenmesi mümkün bir halk sağlığı sorunu olduğunu hatırlattı.
Öğütlü, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
Bırakma İsteğini Arttırıyor
"Sigara alışkanlığı insanların sonradan edindikleri bir davranıştır. Yani insanların doğasında sigara içme davranışı olmadığı için bu davranışından vazgeçmesi de mümkündür. Uzun zamandan beri bu yönde yapılan çalışmalar sonucunda nikotin bağımlılığının mekanizması çözülmeye başlamış, bu mekanizmaya yönelik  sigarayı bırakma isteğini arttıran ilaçlar geliştirilmiştir.
İlk saatlerde görülen olumlu etki
Sigarayı bırakan kişilerde olumlu etkiler ilk saatlerden başlayarak görülür. İlk saatlerde kandaki karbon monoksit düzeyi azalır ve bu durum kalp bakımından olumludur. Sigarayı bırakanlarda ilk birkaç gün içinde koku ve tat alma duyuları normal hale gelir. İlk yıllarda akciğerlerin işlevi düzelmeye başlar, kalp krizi geçirme riski hızla azalır. Sigaranın bırakılmasından 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içmeyenler düzeyine iner. Sonraki yıllarda çeşitli kanserlerin meydana gelme riski de azalır.
Kasım Ayından İtibaren Ücretsiz
Halkımızı tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve gelecekte sağlıklı nesillerle sağlıklı bir toplum olmak hedefimiz. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan "Sigara Bırakma Polikliniklerine" davet ediyoruz. Sigarayı bırakmak isteyen herkes, destek amaçlı kurulan bu polikliniklerimize baş vurarak, doktorlarımızın önerisine göre tedavide kullanılacak ilaçları Kasım ayından itibaren ücretsiz temin edebilir."

sigara.JPG